Een tweedehands of nieuwe auto kopen? De 4 grootste verschillen

Is het tijd om een andere auto aan te schaffen, zodat je kunt rijden naar het werk en ritjes kunt afleggen naar jouw vriendinnen? Dan kun je een spiksplinternieuwe auto kopen die helemaal voldoet aan jouw wensen, maar je kunt ook een tweedehands auto kopen waarvoor je een stuk minder geld hoeft neer te leggen. Wat de verschillen zijn tussen een nieuwe en tweedehands auto én waar je op kunt letten in de aanschaf, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Aanschafprijs

We benoemden net al even dat een tweedehands auto een stuk goedkoper is in de aanschaf dan een nieuwe auto. En dat is dan ook de voornaamste reden dat mensen een occasion kopen. Dat is ook niet zo gek, want een occasion kan kwalitatief nog net zo goed zijn als een nieuwe auto. Bovendien is de afschrijving van een nieuwe auto vrij groot. Dat betekent dat een nieuwe auto snel zal dalen in waarde. Wanneer je een paar jaar later jouw nieuwe auto wil verkopen, zal je er een stuk minder voor terugkrijgen dan waarvoor je ‘m hebt gekocht. Een occasion is daarom goedkoper.

2. Maandelijkse kosten

Daarnaast kunnen de maandelijkse kosten van een nieuwe auto een occasion onderling verschillen. Zo is een nieuwe auto vaak een stuk zuiniger dan een oudere auto en verschillen de maandelijkse lasten behoorlijk. Ga bijvoorbeeld eens op Autoverzekering.nl een autoverzekering vergelijken voor een nieuwe auto en een tweedehands. Dan kom je erachter dat de autoverzekering voor een nieuwe auto een stuk hoger ligt dan voor een occasion. De autoverzekering wordt namelijk bepaald op basis van de dagwaarde. De goedkoopste autoverzekering heb je dus bij een tweedehands auto.

3. Volledig naar jouw wens

Het voordeel van een nieuwe auto is dat je hem helemaal naar jouw eigen wens kunt samenstellen. Of je nou een rode auto wil met stoelverwarming, navigatie en een achteruitrijcamera: het kan allemaal. Daarnaast is een nieuwe auto vaak ook voorzien van de meest technische snufjes en is een nieuwe auto ook een stuk zuiniger dan een oudere auto. Bovendien krijg je ook garantie, wat je bij een tweedehands auto vaak niet hebt.

4. Beschikbaarheid

Heb je per direct een auto nodig? Dan kun je beter voor een occasion gaan. Een tweedehands auto is namelijk per direct beschikbaar, hij rijdt immers al rond op de Nederlandse wegen. Een nieuwe auto kun je daarentegen vaak niet de dag zelf al ophalen. Deze moet nog de fabriek uit komen rollen voordat jij er daadwerkelijk in kunt rijden.

Lees dit ook...