Hoe kies je de juiste camera lenzen?

Wil je een nieuwe hobby oppakken en is deze hobby toevallig fotograferen? Dan heb je naast een goede camera, ook de juiste camera lenzen nodig. Als je nieuw bent met het fotografen, kan de kans aanwezig zijn dat je niet weet wat voor camera lenzen je nodig hebt. Hieronder worden een aantal tips gegeven voor het kiezen van een camera lens. Heb je dus hulp nodig hierin? Blijf dan vooral verder lezen voor meer informatie. 

Verschillende camera’s

Het werd al even genoemd, maar het is belangrijk dat je een goede keuze maakt op het gebied van camera’s. Zo bestaan er systeem- en spiegelreflexcamera’s. Er zit daadwerkelijk verschil tussen deze twee camera’s. Om te bepalen welke camera het beste voor jou is, is het verstandig om te kijken naar de soort foto’s die je wil gaan maken. Dit kan je al helpen bij het maken van een keuze voor een camera. 

Systeemcamera heeft het voordeel dat het vaak een licht toestel is. Naast dat het een licht toestel is, is het vaak een compacte camera. Dit is ideaal als je veel reist en dus de camera met je mee moet nemen. Het fijne aan een systeemcamera is dat je de scherptediepte kan zien in de zoeker. Spiegelreflexcamera is een camera die juist wat zwaarder is en dus wat onhandiger is om mee te nemen. Een spiegelreflexcamera heeft echter een optische zoeker. Daar zit geen vertraging bij.

Lens zonder zoom 

Op het gebied van camera lenzen zit er verschil tussen lenzen die kunnen zoomen en niet kunnen zoomen. De kwaliteit van een lens zonder zoom is over het algemeen wat beter. Er zijn verschillende soorten camera lenzen zonder zoom. 

Zo heb je vast en zeker weleens gehoord van een groothoeklens. Door een groothoeklens kan je een ruimtelijk effect in beeld vastleggen. Maar wil je juist een camera lens die als het ware de werkelijkheid laat zien? Kies dan voor een standaardlens. Het voordeel hiervan is dat deze meestal goedkoop is. Wil je elk detail goed vastleggen? Dan is een macrolens de beste optie voor jou.

Lens met zoom 

Een camera lens kan dus ook de functie hebben om te kunnen zoomen. Dit is handig als je dingen wil fotografen die van een afstand moeilijker vast te leggen zijn. Het aanbod van camera lenzen met zoom is wel wat beperkter dan een camera lens zonder zoom. 

Fotografen gebruiken over het algemeen het snelst een allroundzoom als camera lens. Er zijn echter ook camera lenzen met zoom en dan de groothoek variant. Dit zorgt net als bij de camera lens zonder zoom voor een ruimtelijk effect. Er is ook een telezoom lens die je zou kunnen aanschaffen.

Lees dit ook...