Hoe leen je veilig geld?

Geld lenen is voor veel mensen een lastige stap om te nemen, ze willen graag hun onafhankelijkheid houden en hebben het gevoel dat door geld te lenen ze afhankelijk worden van de lener. Het gevoel van in het krijt staan bij iemand voelt voor veel mensen verkeerd. Toch zijn er enkele redenen waarom je waarschijnlijk geld moet gaan lenen. Veel mensen kiezen er voor om zo min mogelijk te lenen en daardoor zo veilig mogelijk te leven, maar wat als je bijvoorbeeld een huis wil kopen? De bedragen zijn dan zo torenhoog dat het voor veel mensen niet haalbaar is om dat zelf te financieren, dan zit er maar één ding op: lenen.

Redenen om te lenen

Er zijn enkele goede, en heel veel minder goede redenen om te lenen. De meest voor de hand liggende reden om te lenen is bij de aankoop van een huis. Een huis kost natuurlijk al snel honderden duizenden euro’s en dat is geld dat bijna niemand zomaar heeft rond liggen. De aankoop van een huis wordt dan gefinancierd door bijvoorbeeld een bank, waarna je het geld terugbetaald over een periode van een vooraf afgesproken aantal jaar. Het huis is dan van je, maar het geld waarmee het betaald is nog niet. Naast de aankoop van een huis lenen mensen ook geld bij de aankoop van een auto. Mensen die grote afstanden af moeten leggen vinden het belangrijk om een goede auto te rijden die is veilig is en fijn rijdt. Toch zijn er ook veel mensen die de aankoop van een auto zelf financieren, het type auto is daardoor vaak anders.

De bovenstaande redenen zijn beide goede redenen om een lening af te sluiten. Helaas zijn er ook veel mensen die geld lenen voor zaken die minder noodzakelijk zijn en daardoor in de problemen kunnen komen. Mensen lenen bijvoorbeeld geld om een uitgebreide vakantie te houden. Vaak is dat geen goede keuze omdat als je met je eigen geld op vakantie gaat je het minder makkelijk uit geeft. Je hebt dan een gelimiteerd bedrag en je hebt er hard voor gewerkt, daardoor vind je het zonde om te veel in één keer uit te geven. Met geleend geld ligt dat anders. Omdat je het geld in termijnen afbetaald voelt het alsof je het niet echt uitgeeft dat kan ertoe leiden dat je veel meer uitgeeft dan je normaal zou doen.

Veilig geld lenen

Je kan lenen op enkele manieren: je kunt naar een bank gaan, bij familie of vrienden wat lenen, of bij een particuliere financier. Ieder heeft zo z’n voor- en nadelen en afhankelijk van de hoeveelheid en het gebruik kun je een keuze maken over welke lening bij je past. Wil je een huis gaan kopen met je partner en heb je toevallig een rijke oom? Dan is het een optie om die eens te benaderen. Misschien wil hij je het geld lenen dat je nodig hebt, je betaald dan net als bij de bank het geld in termijnen terug. Afhankelijk van de afspraak scheelt je dat veel geld omdat je niet zo veel rente hoeft te betalen. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal geen rente hoeft te betalen. Veilig geld lenen kan ook bij een bank, een vertrouwd instituut dat al duizenden mensen heeft geholpen met een lening. De persoonlijke lening bij een bank kan veel zorgen wegnemen. De bank vindt het niet erg dat het dertig jaar duurt voordat je de lening met rente hebt terugbetaald. Naast een bank kun je ook geld lenen bij een particulier bedrijf.

Er zijn veel bedrijven die zich focussen op het lenen van geld. Je kunt bij hun bijna altijd aankloppen voor een lening. Bij veel bedrijven kun je kijken naar een persoonlijke lening van tot wel tienduizend euro. Je kan kiezen van een kleine tot een grote lening en je kunt zelf kiezen hoe lang je doet over het terugbetalen er van. Vaak variëren die tijden van maar een paar maanden tot jarenlang, vaak tot wel tien jaar. Je betaalt dan maandelijks, maar je kunt door deze oplossing veilig geld lenen zonder dat bij een bank te doen. Ook ben je vaak flexibeler in de termijnen, je hoeft zo niet tien jaar vast te zitten aan lening van een paar duizend euro. Ten slotte is een laatste tip: maak een goede afweging of een lening echt nodig is, als je het geld kan sparen is dat bijna altijd een betere optie. Het veiligste geld lenen is geen geld lenen.

Lees dit ook...