Vijf momenten waarop jij smacht naar een wijntje

Drink jij graag wijn, of ben je iemand die dat slechts op een bepaald aantal momenten per jaar doet? Wat voor soort wijndrinker je ook bent, er zijn altijd van die momenten waarop je net wat meer trek hebt in een goed glas. Herken jij deze vijf onderstaande momenten?

Als het een zware dag was

Je hebt van die dagen die gewoon niet meer goedkomen. Waarop in de ochtend al van alles misloopt, je werk een drama is, je kinderen niet naar je willen luisteren, je de helft van de boodschappen vergeet te halen, en het ook nog eens heel hard regent. Ken je ze? Vast wel, want we krijgen er allemaal met enige regelmaat mee te maken. Als die dag er dan bijna opzit, als alles gedaan is wat gedaan moet worden, en je rustig op de bank zit bij te komen, dan kun je zomaar enorm veel trek hebben in een goed glas wijn. Even een momentje voor jezelf, even iets dat wél fijn is, en waar je even van kan genieten. De dag goed afsluiten, en ontspannen je bed in stappen. Morgen weer een dag.

Bij een goed diner

Een goed diner gaat vaak nog beter smaken als je er de juiste wijn bij drinkt. Bij vlees is dat vaak een rode wijn, bijvoorbeeld een Bordeaux wijn. Maar wist je dat er voor veel meer gerechten heel wat informatie te vinden is over welke wijn er goed bij past? Of het nu gaat om een wijn bij garnalen, bij asperges of bij een bepaalde vis, er is altijd genoeg keuze. Bij de dagelijkse avondmaaltijd thuis schenk je misschien niet iedere dag een glas in, misschien zelfs wel nooit. Maar eet je in een goed restaurant, en wil je extra van de bijzondere smaken genieten, dan mag een bijpassend glas wijn eigenlijk niet ontbreken.

Op een zonnige dag

De eerste, of misschien wel dertigste zonnige dag van het jaar. Je werkt zit erop, misschien was je vandaag wel vrij, en je gaat lekker in het zonnetje zitten. Gewoon, in je eigen tuin, of ergens op een leuk terras, met fijn gezelschap. Waar heb je dan trek in? Precies, een koel glas wijn. Een lekker fris glaasje wit, of een fruitig glas rosé. Koele wijn hoort bij de zomer, en zeker bij een zonnig terras.

Als er wat te vieren valt

Nog zo’n moment waarop we direct trek krijgen in wijn: als er wat moois te vieren valt. Uit traditie zijn het vooral de mousserende wijnen die we op dat soort momenten tevoorschijn halen, maar wijnen zonder bubbels doen het ook prima. Fijn om samen mee te proosten, minstens zo fijn om daarna slokje voor slokje van te genieten.

Als het weekend is

Zit de werkweek erop, en mag je je lekker een weekend lang gaan ontspannen? Dat is voor veel mensen een reden om een fles wijn tevoorschijn te halen. Vieren dat het werk erop zit, dat er twee dagen weekend voor de deur staan. Een lekker glaasje, of misschien wel wat meer; morgen gaat de wekker tenslotte toch niet af.

Lees dit ook...