Wat is belangrijk om te weten over veilige sex?

De wereld van het daten kan heel leuk zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat seks een heel ander balspel is. Als het om seks gaat, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden om zowel jou als je partner veilig te houden. Van geboortebeperking tot SOA’s en het gebruik van een vegan condoom tot speeltjes, er is veel te weten over veilige seks. Gelukkig zijn wij er om te helpen! In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over veilige seks – van het gebruik van glijmiddel van Durex tot spiraaltjes. Dus of je nu een nieuweling bent op datinggebied of een doorgewinterde pro, lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je altijd veilig vrijt.

Wat is veilige seks?

Kortom, veilige seks is seks zonder risico op SOA’s of ongewenste zwangerschap. Dit omvat het gebruik van geboortebeperkende methoden zoals condooms, anticonceptiepillen of intra-uteriene hulpmiddelen (IUD’s), en het regelmatig laten onderzoeken van SOA’s. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zelfs als je een monogame relatie hebt, het nog steeds mogelijk is om een SOA op te lopen van je partner als die eerder onbeschermde seks heeft gehad. Daarom is het altijd belangrijk om bescherming te gebruiken, zelfs als je een vaste relatie hebt.

Gebruik condooms!

Onbeschermde seks is als Russisch roulette spelen met je gezondheid. Heb je geluk en voorkom je een SOA? Of eindig je met een nare infectie die gemakkelijk voorkomen had kunnen worden? Speel het veilig en gebruik elke keer dat je seks hebt condooms. Het helpt je niet alleen om je te beschermen tegen SOA’s, maar het kan seks ook aangenamer maken. Dat komt omdat de meeste condooms ontworpen zijn om op-en-top plezier te bieden en toch veilig te zijn – en voor maximaal plezier gebruik je ook wat extra glijmiddel én in het geval van Durex Extra Thin lever je ook nog eens niet in op gevoel. Dus waarom risico’s nemen als je het beste van twee werelden kunt hebben? Gebruik condooms en geniet van de rit.

Waarom is veilige seks belangrijk?

Behalve de voor de hand liggende redenen – het voorkomen van SOA’s en ongewenste zwangerschap – zijn er nog veel meer goede redenen om veilig te vrijen. Veilig vrijen kan bijvoorbeeld stress en angst rond seksuele activiteit verminderen. Het kan ook de communicatie tussen jou en je partner over seksuele activiteit en verwachtingen verbeteren. En last but not least, het beoefenen van veilige seks kan helpen om seksuele activiteit aangenamer te maken door je geest gerust te stellen en je te concentreren op plezier in plaats van zorgen.

Hoe beoefen ik veilige seks?

Gelukkig zijn er veel manieren om veilige seks te beoefenen! Het belangrijkste is om elke keer dat je geslachtsgemeenschap hebt een vorm van bescherming te gebruiken. Dit omvat het gebruik van condooms voor vaginale, anale en orale seks; en het gebruik van handschoenen voor handmatige stimulatie van de vagina of anus. Je moet ook anticonceptie gebruiken als je niet zwanger wilt worden, zoals anticonceptiepillen, spiraaltjes, pleisters, injecties en implantaten. Tot slot is het belangrijk om je regelmatig te laten onderzoeken op SOA’s, zodat je eventuele SOA’s vroeg kunt opmerken en meteen kunt laten behandelen.

Extra tip: maak seks spannender door het gebruik van speeltjes

Als je op zoek bent naar manieren om je seksleven wat pittiger te maken, waarom probeer je dan niet wat speeltjes te gebruiken? Seksspeeltjes kunnen helpen om spanning en afwisseling toe te voegen aan je slaapkamerspel. Een cockring gebruiken, bijvoorbeeld, kan helpen om erecties te versterken en ze intenser te maken. Als jullie er allebei zin in hebben, kun je zelfs proberen beperkingen of blinddoeken te gebruiken om de zintuigen te verhogen. En je hoeft niet verlegen te zijn om het gebruik van speeltjes – ze zijn tenslotte gewoon een andere manier om wat plezier en opwinding aan je seksleven toe te voegen! Dus ga je gang en experimenteer – je zult misschien verrast zijn over wat je lekker vindt.

Conclusie:

Veilig vrijen is om een aantal redenen belangrijk: het vermindert je risico op SOA’s en ongewenste zwangerschap; het kan de communicatie tussen jou en je partner helpen verbeteren; het kan stress en angst rond seksuele activiteit helpen verminderen; en het kan seksuele activiteit in het algemeen aangenamer maken. Er zijn veel manieren om veilig te vrijen, maar het belangrijkste is om elke keer dat je geslachtsgemeenschap hebt een vorm van bescherming te gebruiken. Dus of je nu nieuw bent in de wereld van het daten of al een paar keer bent geweest, denk er altijd aan om veilig te vrijen!

Lees dit ook...