Wijn afkomstig uit Spanje

Europa kent heel veel beroemde wijnstreken. Naast Frankrijk en Italië behoort ook Spanje tot de belangrijke wijnleveranciers. Bij een Spaanse wijn wordt vaak direct aan een volle rode wijn gedacht. Het is namelijk de rode wijn waarmee Spanje zichzelf als wijnland op de kaart heeft gezet. Maar ook witte wijn en mousserende wijn worden in Spanje gemaakt. Dus ben je op zoek naar een wijn van goede kwaliteit? Probeer dan eens een mooie Spaanse wijn.

Spanje: een echt wijnland

Een mooie Spaanse rode wijn is voor de wijnliefhebber echt een aanrader. De kwaliteit van de Spaanse wijnen is erg goed. Het is dan ook niet zonder reden dat Spanje tegenwoordig als heus wijnland wordt betiteld. Deze benaming is heel terecht. In het gehele land wordt namelijk wijn gemaakt. Van noord tot zuid en van het vasteland tot de eilanden. Overal in Spanje speelt de wijnproductie een belangrijke rol. Uiteraard zijn de klimaatomstandigheden niet overal hetzelfde. Je kunt je wellicht voorstellen dat de temperatuur hoog in de bergen anders is dan nabij de kust. Maar dit is geen belemmering voor de productie van de Spaanse wijnen. Het zorgt er juist voor dat de diverse wijngaarden allemaal unieke wijnen leveren.

Mooie witte wijnsoorten

Spanje staat vooral bekend om de mooie rode volle wijnen. Maar de Spaanse witte wijn moet niet worden onderschat. Spanje produceert tegenwoordig namelijk ook allerlei verschillende witte wijnsoorten. Van fruitige en frisse witte wijnsoorten tot drogere op eikenhout gerijpte wijnsoorten. Spanje heeft het allemaal. Voor de productie van deze witte wijnsoorten wordt er gebruik gemaakt van de bekende Spaanse witte druiven. Het gaat onder andere om de Verdejo, Godello en Macabeo. Met de eerstgenoemde druivensoort worden frisse en zeer aromatische wijnen gemaakt. De Godello heeft een intense smaak die daarom ook wel geblend wordt met andere druivensoorten. En de Macabeo wordt gebruik voor het maken van smaakvolle mousserende wijnen.

Mousserende Spaanse wijn

Naast rode en witte wijn produceert Spanje ook mousserende wijn. Cava, een van de meest bekende bubbelwijnen wordt gemaakt in Spanje. De Spaanse mousserende wijn wordt meer specifiek gemaakt in Catalonië. Het eindproduct, de cava, is in verschillende varianten te verkrijgen. Van heel droog tot heel zoet en alles daar tussenin. Spanje heeft dus voor elke smaak een passende bubbelwijn. De zoetheid van de bubbelwijn wordt bepaald door het aantal gram suiker per liter. Hoe meer suiker erin zit hoe zoeter de cava smaakt. Of je nu van een zoete (mousserende) wijn houdt of van een droge (mousserende) wijn. Het Spaanse wijnaanbod bevat allerlei verschillende wijnsoorten van goede kwaliteit.

Lees dit ook...