Hoe maak je een grote woonkamer sfeervol en gezellig?

Je bent gezegend met een grote woonkamer. Heerlijk, zoveel leefruimte. En toch ben je niet tevreden over de indeling en kan de inrichting vele malen beter. We geven je een aantal tips hoe je een woonkamer sfeervol, knus en gezellig inricht.

Maak vooraf een inrichtingsplan

Voordat je begint is het goed om een inrichtingsplan te maken. Dit is afhankelijk van de vorm van de woonkamer. Is de ruimte lang en smal of juist een groot vierkant? Teken een plattegrond waarop alle afmetingen staan. Aan de hand hiervan kun je een zogenaamd vloerplan maken. Je deelt hierbij de woonkamer in verschillende zones op die ieder een eigen functie hebben. Denk hierbij aan een eetgedeelte, de zithoek en een plek om te werken of te spelen. Geef iedere zone een andere kleur waardoor je precies weet hoe groot de zones zijn. Aan de hand van deze plattegrond krijg je een beter beeld hoe de woonkamer eruit komt te zien.

Meubels kiezen

Grote meubels vullen de woonkamer veel beter op. Een heerlijk grote hoekbank waarop je met het hele gezin kunt zitten. Of kies voor een modulaire bank. Je kunt dan spelen met de verschillende elementen en naar behoefte het zitgedeelte anders inrichten. Wil je een apart gedeelte extra benadrukken? Plaats dan een scheidingswand of gebruik verschillende kleuren op de muren. Kies voor een ruime eettafel en een grote kastenwand waarbij dichte en open gedeeltes elkaar afwisselen. Vul de woonkamer met een paar grote planten en accessoires in plaats van meerdere kleintjes.

Verlichting en raambekleding

Plaats meerdere, dimbare lampen in de verschillende zones die warm licht bevatten. Zo kun je het licht aanpassen naar iedere gelegenheid. Heldere verlichting heb je eigenlijk alleen boven de eettafel nodig en het hoekje waar je regelmatig zit te lezen. Vooral wanneer je een gladde vloer hebt zoals tegels of hout zorgt dat ervoor dat de woonkamer hol klinkt. Het echo-geluid kan sterk verminderd worden door een groot vloerkleed in het zitgedeelte en onder de eettafel te leggen. Hang stoffen raambekleding op en kies voor een stoffen bank en eetkamerstoelen. Je zult merken dat de akoestiek een stuk beter is en de woonkamer veel knusser aanvoelt.

Kies voor warme kleuren

Gebruik meerdere, warme kleuren op de muren in de woonkamer. Geel, roze, rood en bruin geven de ruimte sfeer en zorgen voor een behaaglijk gevoel. Een hoog plafond verf je een tint donkerder dan de wanden om de ruimte optisch kleiner te laten lijken. Wanneer je tegen het verven opziet schakel je jouw vriendinnen in om te helpen. Ze kunnen dan gelijk even meekijken of je een goed inrichtingsplan hebt gemaakt. Misschien hebben zij nog wel aanvullende ideeën of tips waar je wat mee kunt. Maar voor niets gaat de zon op. Na de verfklus wil je ze natuurlijk wel op een passende wijze bedanken. Hiervoor kun je tassen laten bedrukken met een leuke tekst. Of je laat katoenen tassen bedrukken die je vult met allerlei lekkers en een uitnodiging voor een housewarming. Wanneer de verf gedroogd is richt je de woonkamer in zoals je het voor ogen had. En ziehier het eindresultaat. Een sfeervolle, gezellige ruimte met diverse knusse hoekjes!

Lees dit ook...