Tips voor het organiseren van een onvergetelijke coffee tasting met je vriendinnen

Ben je op zoek naar een leuke activiteit om te doen met al je vriendinnen? Dan is een onvergetelijke coffee tasting zeker een hit in de roos. Het schept een band met je vriendinnen en laten we eerlijk zijn: wie drinkt er nu niet graag een kopje vloeibaar goud? 

Wat is een coffee tasting?

Met een coffee tasting haal je allerlei verschillende soorten koffie in huis. Je maakt de verschillende koffies zoals het hoort en dan ga je op zoek naar de diepere smaken en aroma’s die de koffies bevatten. Denk bijvoorbeeld aan alle verschillende Nespresso capsules die er bestaan. Allemaal koffies met verschillende smaken en aroma’s. 

Samen met je vriendinnen bespreek je uitgebreid de smaken en aroma’s om uiteindelijk samen tot een algemene conclusie te komen over de koffie: wie proeft chocoladetoetsen? Of wie verkiest toch een straffere koffie? 

Wat heb je nodig?

Voor een coffee tasting moeten we je niet vertellen dat je koffie nodig hebt. Naast alle koffie die je in huis haalt, is het belangrijk om een goede koffiemaler te hebben met gefilterd water. Daarnaast heb je logischerwijze een goede koffiemachine nodig voor het brouwen van je favoriete drankje. 

Wil je tijdens het proeven een maximale ervaring hebben? Maak dan gebruik van keramische tassen of tassen met een grote opening. Deze type glazen versterken de smaken en aroma’s van de koffie die je proeft.

PS: Proef de koffie eerst zwart en voeg dan pas melk of suiker toe indien je dit wenst. De melk en de suiker halen een deel van de originele smaak weg. Haal dus ook wat plantaardige melk in huis voor zij met een lactose intolerantie of zij die een vegan dieet volgen.

Neem de aroma’s in je op

Nu gaan we van start met het echte werk. Kies een koffie die je graag wilt uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan Senseo, lavazza of illy. Maar zorg dat de proevers niet kunnen zien welke koffie het is, anders vormen ze misschien een mening op basis van een merk, terwijl het tijdens een coffee tasting enkel over de smaak gaat.

Wanneer de koffie klaargemaakt is, raden we je aan om het in halfvolle tassen te gieten. Hierdoor kan de koffie sneller afkoelen, waardoor je sneller de aroma’s in jezelf kan opnemen.

Bij coffee tasting gaat het om meer dan alleen maar proeven. Neem het kopje koffie goed vast in beide handen en laat naast de smaak ook de geur op je afkomen. Wat voor gevoel geeft die geur je? Aan wat doet het je denken? Met wat zou je het vergelijken?

Er zijn tal van vragen die je jezelf kan stellen, maar het punt is dat je verder moet denken dan alleen maar de koffie en zijn smaak. 

Wat zeggen je vriendinnen?

Heb je jezelf helemaal ondergedompeld in de koffie? Overleg dan samen met je vriendinnen wat zij voelden bij de koffie. Je gaat merken dat dit niet voor iedereen hetzelfde is, maar dat maakt coffee tasting nu net zo leuk. 

Lees dit ook...