De opkomst van de cryptovrouw

In de afgelopen jaren hebben we een stijging gezien van het aantal vrouwen dat zich interesseert voor cryptocurrency. Niet langer tevreden met het feit dat de mannen al het plezier hebben, kopen deze slimme dames Bitcoin, Ethereum en andere digitale valuta en slaan daarbij hun slag. Maar hoe bekend is de cryptomarkt onder vrouwen? Laten we eens kijken.

Vrouwen en crypto

Uit een onderzoek uit 2017 van cryptocurrency exchange Coinbase bleek dat slechts 13 procent van zijn gebruikers vrouw was. Deze statistiek is verrassend als je bedenkt dat vrouwen bijna de helft van de wereldbevolking uitmaken. Nog verrassender is het feit dat dit aantal de laatste jaren juist afneemt; in 2014 was 22 procent van de Coinbase-gebruikers vrouw. Is een cryptomunt zoals solana kopen dus écht een mannen ding?

Waarom zijn minder vrouwen geïnteresseerd in cryptocurrency dan mannen? Er zijn een paar mogelijke verklaringen. Ten eerste zien veel mensen cryptocurrency nog steeds als een mannenwereld. Deze perceptie is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de meeste early adopters en beïnvloeders in de ruimte mannen zijn. Ten tweede is er veel technisch jargon verbonden aan cryptocurrency dat intimiderend kan zijn voor wie er niet mee vertrouwd is. Ten slotte is er ook een gebrek aan onderwijs over digitale valuta; volgens het onderzoek van Coinbase zei 40 procent van de respondenten dat ze niet genoeg over crypto wisten om erin te investeren.

Wat is cryptocurrency precies?

Cryptocurrency is een digitaal of virtueel activum dat cryptografie gebruikt om zijn transacties te beveiligen en de aanmaak van nieuwe eenheden van de munt te controleren. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd; ze zijn niet onderworpen aan inmenging van de overheid of financiële instellingen. Bitcoin, voor het eerst uitgebracht als open-source software in 2009, wordt algemeen beschouwd als de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency. Sindsdien zijn er meer dan 10.000 altcoins (alternatieve varianten van Bitcoin) gemaakt. Veel bekende cryptomunten kun je kopen via bijvoorbeeld Anycoin Direct.

Hoe werken cryptocurrencies?

Cryptocurrencies werken met behulp van een technologie die blockchain heet. Een blockchain is een digitaal grootboek van alle cryptocurrency transacties die ooit zijn gedaan. Hij groeit voortdurend doordat er elke 10 minuten een nieuwe set “voltooide” blokken aan wordt toegevoegd. Elk blok bevat een cryptografische hash van het vorige blok, een tijdstempel, en transactiegegevens (meestal weergegeven als een Merkle-boom). Door zijn ontwerp is een blockchain bestand tegen wijziging van zijn gegevens; bovendien is het praktisch onmogelijk om gegevens te wijzigen zonder de hele keten te veranderen, omdat alle blokken hashes van vorige blokken bevatten.

Waarom cryptocurrency gebruiken?

Voor veel mensen worden cryptocurrencies gezien als een investering, vergelijkbaar met aandelen of grondstoffen. Er zijn echter ook individuen die cryptocurrencies zien als een manier om overheidscontroles op valuta te vermijden of hun vermogen buiten de traditionele financiële instellingen (d.w.z. “banksters”) op te slaan. Enkele use cases voor cryptocurrency zijn:

-Betalen voor goederen en diensten: Je kunt cryptocurrency gebruiken om goederen en diensten te kopen, net zoals je dat met elke andere valuta zou doen. Bitcoin wordt door veel online winkeliers geaccepteerd als betaalmethode; Ethereum en Litecoin winnen echter ook aan populariteit als alternatieve betaalmethoden.

-Beleggen: Veel mensen zien cryptocurrency als een investering vergelijkbaar met aandelen of grondstoffen; anderen zien het als een manier om hun vermogen buiten de traditionele financiële instellingen (d.w.z. “banksters”) op te slaan.

-Geld naar het buitenland sturen: Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om geld over de grens te sturen zonder met banken of andere derden te maken te krijgen. Dit kan handig zijn voor personen die in landen wonen met valutacontroles of die hoge overschrijvingskosten willen vermijden die traditionele financiële instellingen in rekening brengen.

Conclusie:

Ondanks dat cryptocurrency tegenwoordig een van de heetste onderwerpen in de financiële wereld is, wordt het nog steeds grotendeels gezien als een mannendomein. Er zijn echter tekenen dat dit begint te veranderen. Steeds meer vrouwen raken geïnteresseerd in digitale valuta, en naarmate het bewustzijn en de voorlichting over crypto blijven groeien, verwachten we dat deze trend zich zal voortzetten. Wie weet? Misschien zien we binnenkort op een dag zelfs meer vrouwen dan mannen de leiding nemen in de wereld van de cryptocurrency!

Lees dit ook...